Newlspaper Online

A világ az ONBC szemszögéből.

Friss topikok

Refreshing...

Linkblog

Online nyulisták

Nyulimpia

2008.06.09. 20:25 | Kim Nyivak | Szólj hozzá!

A világ sport iránt rajongó részét igazán elkényezteti a 2008-as év. Három kiemelten fontos sporteseményt is idén rendeznek meg: a futbal EB, a Nyulimpiát és az előbbiről koppintott Olimpiát.

Ma a Nyulimpiáról adunk kis ízelítőt. A Nyulimpia első írásos emléke - mint ahogyan a legtöbb komoly történész is megerősítette lapunknak - Kr. e. 1511-ből származik. Kezdetben csak férfiak vehettek részt, akik csupasz testüket olajba burkolva küzdöttek egymás ellen.
A későbbi görögök, leginkább vallási okokból, olimpiára keresztelték utalva az Olymposra, amely az összes isten lakhelye, nemcsak Dionüsszoszé. Mert a bizony eredetileg Dionüsszosz volt a Nyulimpia őre.

Az olimpiai szellem azonban különösen a peloponészoszi háború után erősödött meg. Különösen amiatt az újítás miatt történt ez, hogy a játékok ideje alatt elhallgattak a fegyverek.
Azt már csak mellesleg tesszük hozzá, hogy a nyulisszusszok mindig is békés és bölcs nép volt, a háborút akkor is elutasította, amikor éppen nem zajlott a nyulimpia.

Az ONBC megalakulását szinte azonnal követte a játékok felelevenítése. A hagyomány felmelegítéséből az azóta a nyulizmustól visszavonult Taszinyúl vette ki részét. Érdekfeszítő, illusztrációkban és vidám, de tanulságos anekdotákban gazdag tanulmányát a Newlspaper hasábjain olvashatták olvasóink.

Most viszont már fényképfelvételekkel is kedveskedhetünk olvasóinknak, röviden olvashatják e patinás és mai szemmel talán kicsit furcsa sportágak leírását.

Nyulaglás

A jó testű, izmos nyulász (hare-boy) megnyergeli a nyulat, és ráugrik. A nyúl.

Az nyer, aki először ugrik a nyulászra. 

 

Nyúlemelés

A sportágat különösebben nem kell magyarázni.

A kép magáért beszél. Külön ága a fekve nyomás, de ezt az Erkölcsrendész Koalíció nyomására 1972-ben betiltották. 

Hármas bakugrás

A művészi torna és a birkózás őse ez a nemes, elegáns sportág.

A menet célja nem egymás fizikai legyőzése, hanem a lelki egység katartikus elérése.

A mai sportversenyeket már bíró felügyeli, nehogy illegális mozdulat történjen. Mi az illegális? Bármilyen mozdulat, amely nem szép vagy nem okoz örömöt.

A bejegyzés trackback címe:

https://newlspaper.blog.hu/api/trackback/id/tr52511815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása