Newlspaper Online

A világ az ONBC szemszögéből.

Friss topikok

Refreshing...

Linkblog

Online nyulisták

"Momentának kiegyensúlyozottság kell!"

2008.09.02. 10:52 | Kim Nyivak | 2 komment

Interview with Laura Busch by Kim Nyivák

Laura Busch majdnem minden sajtófotón mosolyog, mint mondja azért, mert született optimista, hisz az emberi jóságban és racionalitásban. Elsőként ő lép ki a momentai elnökválasztás jelöltjei közül a reflektorfénybe, last minute interjúnk ekkor készült.

Kim Nyivák: Nagy meglepetés volt, hogy Ön is jelöltette magát. Kinek az ötlete volt?

Laura Busch: A sajátom. Egész életemben csak támogató voltam, a stáb tagja. Úgy is mondhatnám, az imidzs része. Amikor még csak Texasban "főnökösködtünk", nem érdekelt volna ez a feladat, de azóta láttam, hogyan kell ezt csinálni. És mit mondjak, azt is, hogyan nem kellene...

KNy: De hogy keveredett pont Momentára? Még ha a sziget első asszonya is volna, nem lenne ez visszalépés a Világ legerősebb állama után?

LB: Miért lenne visszalépés? Egy kis állam irányítási is bonyolult, különösen, ha ilyen sajátos a helyzete és a múltja. Sőt, én még hasonlóságokat is látok Amerikával. Nyúl Béla elrablása és terroristák általi fogva tartása, továbbá az elharapozó erőszak legalább annyira sokkoló lehetett az ittenieknek, mint nekünk 9/11. Nekem már van tapasztalatom abban, hogyan kell kezelni egy ilyen helyzetet.

KNy: Ezért választotta Momentát?

LB: Jártunk itt párszor Gyurival, és el kell mondjam, nagyon jól éreztük magunkat. Gyuri például egy görbe este után a fenekére tetováltatta az atomtáska kombinációját. Nagyon előre látó dolog: részegen úgyis elfelejti, de azért föl írva "valahova", ha mégis kéne. De ezt egyedül már nem tudná megnézni.

KNy: Mi, nyulisták nagyon szeretjük a Húsvét-szigeteket, de mégsem akarunk elnökök lenni Chilében...

LB: Szeretnék hatékonyan jót tenni az emberekkel. Itt lehet. A nyulisták csodálatos nép. Szép hagyományaik vannak, melyekhez ragaszkodnak. Mit is kívánhatna többet egy érett republikánus nő?

KNy: Mint például a Szatír-szépségverseny az őszi Nagy-Dionüsszián...

LB: Ismétlem: ennyi Gyurival töltött év után mit is kívánhatnék mást?

KNy: Beszéljünk a programról! Miért döntött úgy, hogy már ma be fogja mutatni?

LB: Szeretnék minden percet kihasználni, hogy meggyőzzem az embereket az igazukról. Momentának kiegyensúlyozottság kell! Az elmúlt fél év eseményei jól mutatják, a jólét szilárd jogrendszer és erős kezű irányítás nélkül nem jelent biztonságot. Ellenfeleim öt, ill. 6 nap előnyt adnak nekem, és én ezt ki is fogom aknázni.

KNy: Ez a legfontosabb Ön szerint, a kiegyensúlyozottság?

LB: KKK: Kiegyensúlyozottság, Kiszámíthatóság, Konzervativizmus. Ez a jelszavam.

KNy: Nem fogják ezt félreértelmezni?

LB: Bízom benne, hogy nem. Mindkét ellenfelemtől színvonalas kampány várok. Meg egyébként se négerek.

KNy: Ezek szerint eddig nem voltak kiegyensúlyozott és kiszámítható viszonyok Momentán?

LB: Fogalmazzunk úgy, hogy nem arra fektették a hangsúlyt. Tudja, az előző elnök művészember volt: csapongó, rapszodikus, nem mindig racionális. Semmi bajom a művészekkel, mi is nagyon szeretem az irodalmat, a Micimackót például már négyszer föl kellett olvasni Gyurinak, de a hatalom gyakorlása másik szakma. Nekem sem ez az eredeti, tanult hivatásom, de már 1995 óta a hatalom közelében tevékenykedem, van rálátásom a dolgokra.

KNy: Elnézést a közbevetésért, de G. W. Buschnak a Micimackót?

LB: Igen, az a kedvenc könyve. Szereti megszemélyesíteni a figurákat. Például múltkor az Elysé Palotában azon nevettünk, hogy Sarkozy elnök úr pont olyan, mint Nyuszi...

KNy: És Busch? Ő is benne van a mesében?

LB: Hogyne! Ő Róbert Gida.

KNy: Elkerülhetetlen, hogy riválisairól is ejtsünk egy-két szót. Az eddig elmondottak alapján Árpád, a punk ténykedését nem nézte túl jó szemmel. Esélyesnek tartja őt?

LB: Már csak udvariasságból is azt kell mondjam, igen. Ha viszont pontosan szeretnék fogalmazni, esélyesebbnek, mint Dudus urat. Árpád, a punk sokat veszített a népszerűségéből, mert - valljuk be - az utóbbi években semmit sem csinált. Lemondása, és nyilvános leépülése óriási politikai hiba az én szememben. Ettől függetlenül az emberek nem utálták meg, csak már nem hisznek benne annyira. Amit ő kínál, vagyis a status quo fenntartását, már nem mindenki akarja ebben az országban. Én ezzel szemben egy több irányú megújhodást ígérek. Jobb közbiztonságot, hatékony terrorelhárítást és a különcködő művészek (Cornelia Nyikorogna - hát kinek tetszik ez, aki normális?) helyett a közoktatásra helyezném a hangsúlyt.

KNy: Nem könnyelműség Alexis Dudus lehetőségeinek lebecsülése? Nem ismerjük a programját, nem láttuk még a kampányát...

LB: De az előzőt igen. Őt is a különcködő művész kategóriába sorolnám. Plakátjai nagyon látványosak voltak, de teljesen hatástalanok a választók szemszögéből. Ellene szól az is, hogy még sehol sem nyilatkozott terveiről. A választók nem díjazzák, ha valaki nincs jelen. Mert manapság az nincs.

KNy: Mit tart legelőnyösebb tulajdonságának?

LB: A toleranciámat, Gyurkó mellett megerősödött, higgye el!

KNy: És mire nem büszke?

LB: Semmit sem kell szégyelnem azt hiszem. Túl éles a nyelvem, szócsaták után előfordult, hogy Gyuri Barney vackán éjszakázott.

KNy: Akkor kemény két hónap elé nézünk!

LB: Remélem, igen. Erős versenyben szeretnék nyerni.

A bejegyzés trackback címe:

https://newlspaper.blog.hu/api/trackback/id/tr84644510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bush for Newlbeland 2008.09.03. 09:36:08

A kampány elkezdődött, sőt nem csak elkezdődött, hanem Laura Busch Politikai Kinyilatkoztatásával élesbe is fordult!

Nem sokat tudtunk eddig erről a hölgyről, leszámítva, hogy a történelem egyik legsikeresebb, és legelismertebb amerikai Elnökének a felesége, aki főleg jótékonyságra használta fel a First Lady szerepkörét. Nyilvánvaló, hogy férje tehetsége, és példátlan politikai népszerűsége - mind az USA-ban, mind a nemzetközi politikában -, nagy hatással volt rá, minden bizonnyal (részben) ebből merített erőt akkor, amikor úgy döntött indul a választáson Momentán.

A veszély azonban épp' a múltból, illetve az Elnök feleségének szerepéből ered. Figyelve az amerikai kampányt, nyilvánvaló a hasonlóság Hillary Newlton és Laura Busch között. No nem a politikai ideológiák szintjén, hanem a szerepekben.
Mindketten a háttérből indultak, mindkettejük férje sikeres politikus volt. Igaz, Lady Buschnak soha nem kellett a férje miatt szégyenkeznie, vagy kínos interjúkban bizonyítani, hogy megbocsátja neki a félrelépéseit, és ez azért nagy különbség!

Látszólag Busch ellen szólhat a gyakorlati politikai tapasztalat hiánya, hiszen ellentétben Newltonnal, ő nem volt Szenátor. Azonban ez tévedés! El kell ismerni, hogy nyolc évnyi Szenátusban eltöltött idővel bőségesen felér az olyan politikai géniusz mellett szerzett tapasztalat, mint Laura Busch férje.

Politikai elképzeléseinek gyökere Texas. Az ott eltöltött évek mély nyomot hagytak benne, és ez javára válhat Árpád, a punkkal szemben. A Texasban megélt, "winchesteres demokrácia", egész Momenta számára megoldást jelenthet, a newlizmus tombolásának közel egy évtizede után.

Ez persze nem azt jelenti, hogy Busch elfordulna a newlizmustól. Dehogy! Csupán azt az egészséges mértéket, vagy ahogy ő mondja kiegyensúlyozottságot szeretné megteremteni, amit a newlizmus okozta szabadság és felszabadultság, és a texasi konzervativizmus nyújtotta biztonság jelenthet Momenta életében.

Amit még feltétlenül meg kell látni az interjúban, hogy Laura Busch nem fél a konfrontációtól, és nem fél kimonadni a nyilvánvaló igazságokat. Nem tartja őt vissza, Árpád, a punk népszerűsége - ami egyébként fogyatkozóban van -, hiszen világosan látja, hogy az Árpád-adminisztráció végső soron saját magának, az elkövetett végzetes politikai hibáknak köszönheti bukását.
Az előző ciklusban olyan problémák jelntek meg, mint a demokrácia-deficit (parlament összehívásának elmulasztása, központosítás), a terrorizmus erősödése, és a közbiztonság romlása.
Ezek olyan problémák, amiket még a világ legszebb operaháza sem tud háttérbe szorítani, főleg, ha netán egyszer épp' ezt az operaházat éri majd terrortámadás!

A verseny elkezdődött, és Laura Busch megmondta a frankót. Jómagam kiváncsian várom, hogy egy bukott kormányfő, és egy már korábbi választást elvesztett művész(ke), milyen választ fog adni, a Busch által eléjük hajított fehér kesztyűre.

Hétvégén tartják az ONBC Nemzeti Konvenciót, ahol Árpád, a punk hivatalosan is jelölteti magát. Miután elmondta beszédét, és megjelennek az első közvéleménykuatások, okosabbak leszünk.

A változás azonban, már érezhető...

Bokor György,
Független politikai elemző

gerillaLilla 2008.09.05. 13:12:00

LAURA FOR PRESIDENT!!!
süti beállítások módosítása