Newlspaper Online

A világ az ONBC szemszögéből.

Friss topikok

Refreshing...

Linkblog

Online nyulisták

Betekintés Vezérünk munkájába

2008.06.02. 12:06 | Kim Nyivak | 3 komment

 

Nemrég értesítettük Önöket arról, természetesen, Nyúl Béla sem hagyja szó nélkül a Newlspaper web2-es felületen történő megjelenését.

Ám - tekintettel arra, hogy Nyúl a vizuális kommunikáció híve és művelője - inkább úgy érezte, jobb, ha küld egy kis ízelítőt jelenlegi munkájából. De nem akarom a Mester elől elvenni a szót:

A műfaj a spirituálisan töltött ikon, az ábrázolásmód a vallás (mindkét vallás) korai korszakát idézi.

Ez a szentkép parafrázis átível a középkoron. Az alakok technikája és a az ábrázolóképesség fejlettsége, továbbá az a tény, hogy Jézus személye megjelenhet a képen, arra utal, hogy a késői középkorban készülhetett. Ám sok apró részlet még szinte a bizánci időket idézi.

A kép kettősségét még jobban aláhúzza, hogy egyszer vallási és világi az alkotás. Jézus rezignáltásga nem magyarázható csupán a kereszthalál nyomasztó gondolatával. Ez a lemondó szomorúság annak is szól, hogy míg az általa alapított vallás a bűntudatról és az áldozatról szól, a nyulizmus (melynek pártriárkái tisztelettel vegyes izgalommal figyelik az Fiút) a vidámságról és az örömről szól.

A nyulak alakja egyébként megér hosszabb kifejtést is. Nem alkotnak egységet, ez jól mutatja, hogy a nyulizmus milyen toleráns, mennyire távol van a fasizmustól és a kommunizmustól is egyaránt. A barna (még őszülés előtti, zsenge bak) nyúl az odaadást jelképezi. Hűséges és figyelmes. Nyugodt és izgatott egyszerre. Micsoda feszültség! Micsoda erő!
A fehét nyulak első - rosszindulattal vegyes - ránézésre félreérthető pozícióban vannak. A kisebbik valójában a filozofikus alkat; csupán a köldöknézés egy új formáját mutatja be.
A nagyobbik a rácsodálkozás, az életöröm és az világ szépség miatti kitörő optimzmus megtestesítője.

A bejegyzés trackback címe:

https://newlspaper.blog.hu/api/trackback/id/tr15499187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sir Sör Béla 2008.06.03. 10:11:18

Könnyek szöktek a szemembe Mesterünk szavait olvasva! Köszönjük, Mester!

zolimoni 2008.06.03. 15:35:57

A fehér nyulak helyzete még első ránézésre sem félreérthető!!!!
Hiszen a napnál is világosabb, hogy nem köldöknézegetést látunk a képen, hanem azt az ősi ösztönt, mely a szülők sajátja: a védelmezést! A bal felső sarokban látható - vélhetően sas- madár lábak, a lecsapásra készülő véres ragadozó, a gyermekeinkre leselkedő veszély jelképe, mely megbújik a látóhatárunkon, de mégis érezzük jelenlétét. A nagyobb fehér nyúl, az apa tesz tanúbizonyságot, hihetetlen bátorságáról, amikor a kicsinyét féltve, eltakarja azt, helyette önmagát állítva a ragadozó célkerezstjébe. Gyönyörű! Milyen finom megoldás ez az érzelmeket felkavaró ábrázolásmód a Mestertől! Elgondolkodtató és felkavaró! Bravó!

sir Sör Béla 2008.06.03. 22:50:58

Már bocs, de Ti nem vagytok normálisak! Virágzik a nyulizmus vazzeg!!!!! :)
süti beállítások módosítása